Reinout Bos

ATMEN

Evolution is silently unfolding

In ATMEN (evolution is silently unfolding) word je meegenomen naar een mogelijke toekomst: we zijn in het jaar 2200. Onder de ingestorte last van de zelfvernietigende-honger naar menselijke macht, komt de planeet eindelijk weer op adem. De schouwburg is overwoekerd door natuur. Het rode pluche van de stoelen maakt nu deel uit van een levend ecosysteem. De ruïne is overwoekerd door bacteriën, flora, fauna en glimmende schimmels. Samen met hybride wezens wordt het publiek onderdeel van dit ecosysteem, waarin de vier zangers van de bekroonde dansopera 8: METAMORPHOSIS romantische natuurliederen zingen.

Onder het maanlicht huilt een wolf en bewegen zes mensen/hybriden zich dansend en zingend uit de schaduw. Samen met de levende ruimte zijn ze verweven met lang vergeten radiogolven, ritselende bladeren en elektronische muziekcomposities van onze huiscomponist Gary Shepherd, doorsneden met restanten van liederen van de romantische componist Franz Schubert. Beeldend kunstenaar Heleen Blanken laat doormiddel van driedimensionale videobeelden de schouwburg overwoekeren met veerkrachtige natuur. Diep in deze vochtige, vibrerende, spelonkachtige diepten, op de bodem van een post-apocalyptische realiteit krijgt de wilde belofte van een onvoorstelbare toekomst geleidelijk vorm.

Gepresenteerd en ondersteund door the arts & culture program of the Amsterdam Dance Event (ADE) en door Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

Première: 18 okt 2023 ITA Amsterdam
Voorstelling: 19 okt 2023 ITA Amsterdam
Tournee door Nederlandse schouwburgen: januari - mei 2024

RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity)

ATMEN (evolution is silently unfolding) is het tweede deel van de trilogie RITUALS OF TRANSFORMATION (towards a new humanity). De trilogie is een immersieve theaterervaring. We reizen door een experiment, een speculatieve fictie waar we constante collectieve transformatie contempleren in een overgroeide ruïne. In het eerste deel van de trilogie, GINKGO or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole, keken we naar het einde van de door mensen gemaakte wereld, als naar een film zonder happy end. In ATMEN laten Beutler en haar team het publiek weer op adem komen met een ruimte vol leven, potentie en verandering. Het derde deel, NOW WE ARE EARTH/ An Orchestra (April 2025, Opera Ballet Vlaanderen), is een zoektocht naar een nieuwe balans tussenmens, dier, plant, schimmel en technologie.

Deze trilogie creëert een ruimte waar de performers en het publiek, samen reflecteren op wat het is om mens te zijn in de wereld. Theater biedt de kans om kritisch na te denken over de toekomst van de mensheid op de planeet. Beutler wil de toeschouwer raken door nieuwe perspectieven aan te bieden, door bestaande concepten open te breken op zoek naar nieuwe, onverwachte verbindingen, en zo potentie voor een hoopvolle visie op de toekomst te genereren.

 

  • Foto: Reinout Bos
  • Foto: Reinout Bos

Cast & Credits

Nicole Beutler concept, regie in nauwe samenwerking met het team:
Gary Shepherd electronic music composition
Franz Schubert, music
Heleen Blanken videokunst
Julian Maiwald scenografie & licht
Igor Dobricic dramaturgie
Hillary Blake Firestone, Reve Ter Borg, Arnout Lems, Dominic Krämer, Felix Schellekens, Timo Tembuyser choreografie, performance & zang 
Jessica Helbach & team kostuum
Justa ter Haar artistieke assistentie
Ruben Kieftenbelt sound design
Konstantinos Chatzikypraios regie assistentie & understudy
Joao Dinis Pinho repetitor & tour manager
Salya Berraf understudy
Hans-Peter Hulsscher hoofd techniek & video techniek
Valentijn Berckhout geluid techniek
Nicholas Hermans licht techniek
Yonina van Geel productie
Shewska Verberne & Alma Hoekstra marketing
Met veel dank aan: Neal Powless (stories), Nicole Geertruida (outside eye)
Voor onze dochter Sophie Luca Shepherd


Een productie van Nicole Beutler Projects
Gepresenteerd door Internationaal Theater Amsterdam & Amsterdam Dance Event (ADE)
Gemaakt met steun van Opera Ballet Vlaanderen / Vonk! / Fast Forward, Parktheater Eindhoven, Internationaal Theater Amsterdam
Mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van Fonds Podiumkunsten Den Haag, Amsterdam Fonds voor de Kunst, Fast Forward, Stichting DOEN, AMMODO Fonds

NIEUWS & VERDIEPING

Calendar

Voorstelling of activiteit Datum en tijd Zaal of locatie Occasion Ticketlink
ATMEN
Theater Lampegiet
Veenendaal
Try out
ATMEN
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
Première
ATMEN
Internationaal Theater Amsterdam
Amsterdam
ATMEN
Parktheater
Eindhoven
ATMEN
Parktheater
Eindhoven
ATMEN
Het Nationale Theater - Koninklijke Schouwburg
Den Haag
ATMEN
Het Nationale Theater - Koninklijke Schouwburg
Den Haag
ATMEN
Leidse Schouwburg
Leiden
ATMEN
Leidse Schouwburg
Leiden
ATMEN
Stadsschouwburg de Harmonie
Leeuwarden
ATMEN
Stadsschouwburg de Harmonie
Leeuwarden
ATMEN
Stadsschouwburg de Harmonie
Leeuwarden
ATMEN
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
ATMEN
Schouwburg Hengelo
Hengelo
ATMEN
O. Festival for Opera. Music. Theatre
Rotterdam
ATMEN
O. Festival for Opera. Music. Theatre
Rotterdam