impact program

Impact programma rondom ATMEN

Lezing, panelgesprek, films en kledingruilmarkt

‘Time and space to talk, think and imagine together a possible future’

TOEKOMST DROMEN

Hoe kunnen we ten tijde van de klimaatcrisis en wereldwijde catastrofes nadenken over een toekomst?

Kunnen we hoopvol zijn, zonder te vervallen in naïef optimisme? Voor ATMEN liet Nicole Beutler zich onder andere inspireren door het boek The World Without Us van Alan Weisman. Hierin schetst hij wat er met de wereld zou gebeuren als de mens er van de ene op de andere dag niet meer zou zijn; de daken van onze gebouwen zouden instorten, water zou een weg naar binnen weten te vinden en schimmels, planten, bomen en dieren zouden in de ruïnes een nieuw leven opbouwen. Een wereld zonder mensen kunnen we ons best voorstellen, maar kunnen we ons ook een wereld voorstellen waarin de mens wel blijft voortbestaan, maar zich op een andere manier tot die wereld verhoud? Kunnen we – vanuit ons huidige perspectief - ons een wereld voorstellen waarin de mens zichzelf niet langer boven de natuur plaats?

Samen met diverse schouwburgen in Nederland presenteert Nicole Beutler een impact programma met lezingen, gesprekken en ontmoetingen waarin we dieper ingaan op onze relatie en positie tot de planeet. Samen onderzoeken we ook de mogelijkheid om vanuit een meer-dan-menselijk perspectief naar de verre toekomst te kijken. Stel: je plant een boom op het plein voor de schouwburg, en stel dat die daar zonder menselijke inmenging, 400 jaar mag leven. Hoe ziet die boom zijn omgeving veranderen?

In wat voor wereld planten we hem?

De avond begint met DE GROTEHOOPSHOW van Collectief Walden; een korte lecture performance van 30 min waarin filosoof en dramaturg Thomas Lamers op een ontwapende manier de balans tussen hoop en wanhoop ten aanzien van de klimaatcrisis verkent.

grotehoopshow

In de foyer vind je verder een kledingruilmarkt waar je je garderobe kunt vernieuwen zonder het milieu te belasten, silent disco koptelefoons waarmee je kunt luisteren naar de inleidende podcast over de voorstelling en alles kunt leren over de werkwijze van Nicole Beutler, een leestafel en een activistische expositie van kunstenaarscollectief Sunflower Soup.

kledinmarkt

Midden op de avond is er in het decor van Collectief Walden een bijzonder panelgesprek. Deelnemers aan dit gesprek adopteren een plant, en verbeelden diens toekomst. Waar leeft dit organisme graag, hoe zal het zich de komende jaren ontwikkelen, en van welke avonturen en drama’s zullen zij en hun nakomelingen getuige zijn in de wildernis van de tijd? Na het gesprek is het tijd voor actie. Iedereen wordt uitgenodigd hun plant mee te nemen om die thuis, of als ‘guerillia gardener’ in de buurt, een plek te geven, en zich zo in het kleine te ontfermen over de grote toekomst. 

Panelleden 18 oktober 2023 Internationaal Theater Amsterdam

Bonnie Chopard, Neal Powless, Stijn Nollen, Marjan Slob, Eline Arbo and Sunflower Soup.

Panelleden 19 oktober 2023 Internationaal Theater Amsterdam

Bonnie Chopard, Neal Powless, Lisa Doeland and Rosanne van Wijk and Ronald Boer van De Onkruidenier.

Panelleden 19 januari 2024 Het Nationale Theater- Koninklijke Schouwburg

Bernard Ter Haar, Annechien Meier en Sara Vrugt.

Moderator Ben Terwel.

Panelleden 20 januari 2024 Het Nationale Theater- Koninklijke Schouwburg

Liane Lankreijer, Sam Swencke, en Sara Vrugt.

Moderator: Lynn Zebeda.

Panelleden 28 februari 2024 Leidse Schouwburg

Marieke Halenbeek en Merijn Tinga.

Moderator: Liselotte Rambonnet

Panelleden 28 februari 2024 Leidse Schouwburg

w.b.g

panel

Het programma, de vormgeving en de tijden kunnen per theater ligt verschillen. Houd de website van het theater goed in de gaten over activiteiten en tijden van het impact programma in jouw stad, kom een uur voor aanvang, breng je oude kleren mee en ‘let’s IMPACT together!’

impact programma

INLEIDING.

Pak een silent disco koptelefoon en luister naar de inleidende podcast op de voorstelling van artistiek coördinator Justa ter Haar.

SUNFLOWER SOUP.

Een expositie van het kunstenaarscollectief de Sunflower Soup die kunst en activisme treffend combineren in hun werk.

KLEDINGSWAP.

Ruil je kleding die je niet meer draagt maar te mooi om weg te gooien, hier in en/ of scoor je nieuwe prachtige outfit.

BIBLIOTHEEK.

Verdiep je in de lees en luistertips van choreograaf en theatermaker Nicole Beutler. Hier vind je een greep uit de bibliotheek die de voorstelling ATMEN geïnspireerd hebben.

alles