Residentie Opera Ballet Vlaanderen

Een betoverd bos in de opera van Antwerpen

Vooronderzoek ATMEN... (evolution is silently unfolding)

Ons artistieke team streek vier dagen in de opera van Antwerpen neer voor het tweede vooronderzoek voor ATMEN...(evolution is silently evolving), gesteund door Fast Forward en onze internationale samenwerkingspartner Opera Ballet Vlaanderen. Tijdens het eerste vooronderzoek vorig jaar september dompelde het team zich onder in het oerbos Bialowieza in Polen, nu luidt de vraag: “Hoe kan de theaterzaal eruitzien alsof hij al 150 jaar leeg staat? Verlaten, vervallen is het wellicht een nieuwe habitat geworden?


We werkten samen met videokunstenaar Heleen Blanken en scenograaf/lichtontwerper Julian Maiwald, op zoek naar beelden voor ingestorte tribunes en lekkende daken. In ATMEN zal de natuur het overnemen, schimmels zullen bloeien en wellicht woont er zelfs een wolf in een verlaten donkere hoek van de theaterzaal. De mens-figuren in deze wereld gebruiken het leegstaande theater als onderdak, half mens, half dier geworden.


Ook het onderzoek naar sustainable scenography speelt een belangrijke rol, we delen en lenen decor al vele jaren met onze bevriende gezelschappen, nu konden we na GINKGO opnieuw duiken in het enorme archief van Opera Ballet Vlaanderen en decor hergebruiken. 

We zijn onwijs dankbaar voor de enorme steun die we kregen van de geweldige technici en het team rondom Vonk! Al met al een heerlijke en vruchtbare tijd, non-hierarchisch ontdekken, ieders idee draagt bij, kunstenaar en technicus zijn even geïnvolveerd in wat er ontstaat...