Nicole Beutler wil alleen nog maar voorstellingen maken over de klimaatcrisis

Het Parool

De voorstelling Atmen speelt zich af in een schouwburg die is overwoekerd door de natuur. Theatermaker Nicole Beutler voert haar publiek mee naar een mogelijke toekomst, waarin onze planeet langzaam op adem komt na een klimaatramp.

Fritz de Jong 18 oktober 2023, 03:00

In 2021 kondigde Nicole Beutler (München, 1969) aan dat ze vier jaar lang uitsluitend voorstellingen zou maken over de klimaatcrisis. Helemáál lukte dat niet: zo maakte ze tussendoor een veelbesproken voorstelling die onder meer draaide om Arnon Grunbergs dansschaamte. Dat ging echter niet ten koste van de planning van haar trilogie Rituals of Transformation (Towards a New Humanity). Een voorschot op deze milieucyclus had de choreograaf in 2019 eigenlijk al genomen met Our House Is On Fire. “Die beroemde uitspraak van Greta Thunberg voelde zo urgent. Mijn dochter die toen vijftien was zei: ik wil toch ook ooit moeder en grootmoeder worden. Toen realiseerde ik me: dat is over 30 of 60 jaar, hoe ziet de wereld er dan uit? In die voorstelling wilde ik activistisch zijn en alleen maar dat zeggen, op verschillende manieren: ons huis staat in brand.”

In het eerste deel van het drieluik, de dansopera Ginkgo or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole (2022), is de brand al uitgewoed. “In die voorstelling nemen we afscheid van de mensheid. De performers proberen een normaal leven te leiden op een enorme berg met spullen, een soort vuilnisbelt. Als ze beseffen dat het te laat is om nog iets te redden maken ze een soort altaar van al die objecten en dat wordt dan een berg waarin ze verdwijnen. Het stuk eindigt met een wonderschoon tafereel: een wereld zonder mensen.”

Schubert

Met Atmen, de tweede voorstelling van de trilogie, schetst Beutler een wereld daarna. “In het jaar 2200 is de schouwburg overgenomen door de natuur. Ik probeer een beeld te schetsen van een landschap, van een toestand waar de mens uit de schaduwen terug naar voren komt. Met aangepast gedrag, meer luisterend naar de omgeving. Een nieuwe mens die niet terug gaat naar de natuur, maar vooruit naar de natuur.”

Lees meer hier.