Heleen

Interview met videokunstenaar Heleen Blanken

“Een hyperrealistische biotoop.”

Een nieuw element in Nicole Beutler’s ATMEN zijn de videoprojecties van multidisciplinair kunstenaar Heleen Blanken. Heleen studeerde beeldende kunst aan de Rietveldacademie en maakt installaties, video, sculptuur, scenografie. Dit jaar gaat haar werk voor het eerst het theater in.

In dit interview zal je meer te weten komen over de videokunst die Heleen voor ATMEN gaat maken.

Kun je een korte preview geven van je werk voor ATMEN tot nu toe?

Mijn projecties zullen de suggestie wekken dat je je in een levende biotoop bevindt waarin van alles groeit en leeft. Het is een hyperrealiteit. Zo maak ik een gronddoek waarop organische vormen bewegen en glinsteren en daarnaast zal er een gedeconstrueerd beeld van een waterval te zien zijn. Ook zal er een wolf ‘rondlopen’ als een soort sidecast. Deze wolf ‘morft’ in zijn eigen vorm, soms lijk het een hologram, daarna bestaat het weer uit pixels. Ik heb zelfs een soort ruststand gemaakt die je vaak bij computergames ziet, waarbij het personage in pauzestand staat maar nog wel beweegt.

Samen met 3d artiest Blaž Miklavčič werken we met geavanceerde gaming software aan het herscheppen van de groeiprocessen van wortels, mycelium en schimmelnetwerken. Dit willen we door de ruimte heen laten groeien.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Vooral uit de natuur. Zo ben ik naar Madeira geweest om daar watervallen te filmen voor de watervalscene in ATMEN. Maar ook mijn eigen gevoel van solastalgia beïnvloed en inspireert mij. Solastalgia gaat om het verdriet of de angst die je voelt door het veranderen van de omgeving of het klimaat. De natuur wordt steeds meer gecureerd en gedomineerd door mensen. ATMEN gaat over de kracht van de natuur. Uiteindelijk zal de mensheid het niet overleven, maar de natuur veert wel weer op. Dat trekt alles in perspectief.

Wat vind jij de grootste uitdaging in je werk voor ATMEN?

“ATMEN is sowieso uitdagend, hoe werken de zichtlijnen vanuit het publiek, hoe echt moet het lijken? Als beeldend kunstenaar heb ik altijd vrij autonoom gewerkt. Bij ATMEN werk ik met allemaal verschillende partijen aan een Gesamtkunstwerk. Dat is een leuke maar ook uitdagende manier. Het creëren van een videoscenography en het opzetten van tijdlijnen kost best veel tijd en door het gezamenlijke maakproces waarin steeds weer dingen veranderen moet ik extra flexibel zijn en goed van tevoren kunnen schakelen.”

Hoe sluit jouw eerdere werk aan bij het onderwerp van ATMEN?

“Nicole raakte geïnspireerd door mijn werk ‘Habitat’ dat zij in Nxt Museum zag. Habitat gaat over een toekomst waarin wij natuur alleen nog maar op een digitale manier kunnen beleven. Omdat de natuur dan niet meer bestaat of alleen maar in beschermde reservaten waar wij als mens niet mogen komen. Ik heb door middel van projectie zeven werelden gemaakt waar je doorheen reist. Het is een experiment waarin een digitale wereld als authentiek kan aanvoelen. De link tussen het kunstmatige en natuurlijke is ook aanwezig in ATMEN. 

HABITAT INSTALLATION 2020 - HABITAT
INSTALLATION 2020 - 

Lees meer over Heleen's werk hier