Maya Angelou
© Anja Beutler

ROLE MODEL

A DANCE CONCERT

In ROLE MODEL staat een groep jonge vrouwen samen sterk. Mannelijk, vrouwelijk, onverschrokken, rauw, zacht… Door ook hun kwetsbaarheid te tonen, delen ze een ongekende kracht uit. Zo laten ze zien hoe mooi het is om trots te zijn op jezelf.

Zes heel verschillende performers met een achtergrond in urban dansstijlen als hiphop, housedance, waacking en voguing, komen terecht in de gestileerde, beeldende wereld van Nicole Beutler en compagnon Magne van den Berg. Virtuoze dansmoves in een zee van subtiele betekenis.

ROLE MODEL is een voorstelling die eigenheid en diversiteit viert. Met dans, zang, spoken word en een aantal rake karatekicks zetten deze dames een krachtig beeld van empowerment neer. Voortgestuwd door de sfeervolle en meeslepende soundtrack van Beutlers vaste componist Gary Shepherd / DJ Streamer, ontvouwt zich een energiek dansconcert dat je aan het denken zet.

Een voorstelling gemaakt voor 12 jaar en (veel) ouder.

 • © Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • Anja Beutler
 • Anja Beutler
 • Anja Beutler
 • Anja Beutler
 • © Anja Beutler
 • Anja Beutler
 • © Anja Beutler

Over de makers

ROLE MODEL brengt de urban danswereld van DOX samen met het sterk inhoudelijke en gestileerde theater van Nicole Beutler en Magne van den Berg. DOX is hét Utrechts urban dansgezelschap van zelfstandige en veelzijdige kunstenaars die hun kennis overdragen aan een nieuwe generatie. Het werk van choreograaf Nicole Beutler bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst, theater en dans en verhoudt zich altijd tot de wereld. Met een gestileerde theatertaal en een grote nieuwsgierigheid naar nieuwe invloeden werkt zij aan menselijke vraagstukken. Beutler werkt regelmatig samen met Magne van den Berg. Naast ROLE MODEL werken ze samen aan 1: SONGS (2010), Piece (2011), Liefdesverklaring (2014) en Liefdesverklaring (voor altijd) (2018). Van den Berg is bekend als toneelauteur en regisseur van haar eigen teksten. Samen staat dit regieduo garant voor sterke en geëngageerde voorstellingen met een hoge energie en humor.

Dit dansconcert is gecreëerd in samenwerking met zes unieke jonge performers, ieder met hun eigen achtergrond, specialismes en danstaal: Lucinda Mae Wessels (o.a. hiphop, DJ), Deschny Rogers (o.a. jazzdans, urban contemporary), Tamara Robledo Oud (o.a. housedance, waacking), Anne-Fay Kops (o.a. moderne dans, zangeres), Djinti Sullivan (o.a. urban contemporary, allround commercieel) en Debbie Ruijter (o.a. voguing).

Beutlers vaste componist Gary Shepherd, a.k.a. DJ Streamer produceerde voor ROLE MODEL energieke electrofunk-tracks en sferische soundscapes.

REVIEWS

 • Ik ben ik en jij bent jij

  Golvjende liven, betiden sensueel, betiden kwetsber, betiden eksplosyf. Hieltyd stiet ien fan de dûnsers sintraal, slute de oaren oan. It wite ljocht boppe it yn ljochtgriis klaaide seistal feroaret fan kleur as fiif fan har op oantrúnjen fan sjongeres Anne Fay Kops de catwalk op gean en even letter yn ’e ûnderklean stean. Mei in klap komt in enoarme steapel klean op it spylflak del, kostúms gean oan en, dûnsjendewei, sa gau mooglik wer út om plak te meitsjen foar oare kleanstikken. Grutske slavin op in plantaazje, haremdûnseres, Michael Jackson, rapper, Heidi, cowgirl en folle, folle mear noch: kinst it allegear wêze. De apoteoaze is in kleurryk en spetterjend feest dêr’t it publyk, klappend of sels dûnsjend op it poadium part fan útmakket.

  Lees meer >> 

  uit: De Moanne, door Elske Schotanus
  23 maart 2018

 • Recensie De Parade Telegraaf

  In een heerlijke energieke show zien we hoe [vijf vrouwen] starten als grijze muisjes, maar het gevecht aangaan en uitgroeien tot sterke, kleurrijke individuen.

  uit: Telegraaf, door Esther Kleuver
  4 juli 2018

 • Recensie De Parade Volkskrant ***

  Onzekerheid, eigenheid, en (vrouwelijke) solidariteit staan ook centraal in het aanstekelijke Role Model van DOX en Nicole Beutler. Zes danseressen in mooie, zilvergrijs gekleurde kleding komen samen in verscheidene fraaie formaties, afwisselend vrolijk, soms wat grimmig, dan weer geestig. In verschillende dansstijlen drukken ze hun stemmingen en gevoelens uit; ieder heeft zo haar verhaal of ervaring en doet daar op haar eigen manier verslag van, op enig moment ook in woorden. Dat laatste breekt de voorstelling een beetje, maar dat wordt al snel weer goedgemaakt met een sterk catwalkdeel naar een opzwepend eind.

  Lees meer >> 

  uit: Volkskrant, door Karin Veraart
  2 juli 2018

 • Recensie De Parade NRC ****

  Echt helemaal zichzelf zijn juist de jonge danseressen in Role Model van DOX en Nicole Beutler, de choreografe die afgelopen week werd onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs (60.000 euro) als een maker die het podiumlandschap verrijkt. De zes vrouwen ogen krachtig en stoer, zowel tijdens hun flitsende urban dance moves als in de momenten dat ze over zichzelf vertellen. Ze zijn niet doorsnee, zeggen ze, maar des te strijdbaarder. Hun kwetsbare én zelfbewuste houding maakt van Role model een inspirerende mix van dans, theater en rap.

  Lees meer >> 

  uit: NRC, door Ron Rijghard
  30 juni 2018

 • Afwijken zou de norm moeten zijn

  De centrale boodschap van de jongerendansvoorstelling Role model luidt dat rolmodellen niet bestaan. Of nou ja, het rolmodel is er wel, maar je bent het zelf. Zes danseressen houden hun publiek voor dat afwijken de norm zou moeten zijn en dat je moet vertrouwen op je eigen kracht en talenten.
  (...)

  Regisseurs Nicole Beutler en Magne van den Berg werken, langs vele zijpaden, toe naar een spetterende finale waarin de zes jonge vrouwen laten zien dat ze kunnen zijn wie of wat ze maar willen zijn. Waarmee zij zichzelf overtuigend neerzetten als de rolmodellen van wie we zojuist hadden vastgesteld dat ze niet bestonden.

  Lees meer >> 

  uit: Parool, door Fritz de Jong
  15 maart 2018

 • Dans en rap boeiend verbeeld ****

  "Zes jonge vrouwen dansen op het toneel; zes totaal verschillende persoonlijkheden, maar opgaand in een eenheid. Een eenheid in dans, kleding en krachtige uitstraling."

  (...)
  "Je raakt meteen geïntrigeerd door de toffe urban dansmoves die ze laten zien, en blijft dat tot het einde. De voorstelling is geschikt voor jongeren vanaf twaalf jaar, maar ook interessant voor volwassenen."

  (...)

  "Moraal van het verhaal: je kunt zijn wie je wilt zijn, en anderen kunnen zijn wie zíj willen zijn. Geen schokkende conclusie, maar wel heel goed verbeeld."

  Lees meer >> 

  uit: Scènes, door Léonie Sanders
  13 maart 2018

 • Role Model bevrijdt en ontroert.

  Binnen een paar minuten ben je hun wereld ingezogen en kun je alleen nog maar met dat warme intense gevoel dat bij schoonheid ervaren hoort naar ze kijken.

  Ze bezingen wie ze zijn met hun eigen, volgens normen van anderen, onvolkomenheden. En met het uitspreken daarvan gooien ze die oordelen krachtig van zich af, rechten ze hun rug en zeggen tintelende ogen: Vergeet dit nooit: wees onbeschaamd jezelf.

  (...)
  Mens wat ben je prachtig. Vrouw wat ben je sterk.

  (...)
  Misschien wel het allermooiste van de voorstelling is dat kracht en kwetsbaarheid om elkaar heen dansen en elkaar voortstuwen en dat daarin alles een eigen plek krijgt.

  (...)
  Het is een voorstelling die naar internationale podia moet en naar scholen. Die onder de aandacht moet worden gebracht met de titel: Neem je kind onder je arm en ga dit zien. [...] Naar scholen omdat de boodschap zo krachtig is: je mag jezelf zijn en je mag op je eigen volume praten.

  (...)
  Nicole Beutler doet het weer. De wereld is sinds vandaag weer een stukje mooier, het bestaan lichter en de vreugde groter.

  (...)
  Diepe buiging voor Anne Fay Kops, Debbie Ruijter, Deschny Rogers, Djinti Sullivan, Lucinda Wessels en Tamara Robledo Oud die in het delen van hun kwetsbare zelf ongekende kracht uitdelen. Om niet meer te vergeten en ga dit vooral en echt zien!

  Lees meer >> 

  uit: Musicalnieuws, door Elise Kant
  23 februari 2018

 • Show yourself, baby! ****

  "Role Model is een swingend dance concert, waarin zes jonge vrouwen met dans, zang en (zelfgeschreven) teksten vieren wie ze zijn. Niet alleen meisjes, ook jongens (en misschien volwassen mannen en vrouwen) van alle soorten, kleuren en maten zien hoe mooi het is om trots te zijn op jezelf en je uniciteit."

  (...)
  "Verschrikkelijk leuke voorstelling."

  Lees meer >> 

  uit: 8Weekly, door Emilia Nova 
  23 maart 2018

 • Vragen en onzekerheden van jonge vrouwen. ***

  In Role Model laten DOX en NBprojects de kracht van het individu in een groep zien. Zes verschillende vrouwen, verschillende lichamen, kleuren, haarstijlen en karakters laten met martial arts, vogeu, hiphop, house, rap en zang zien hoe anders zijn een kracht is die alleen jij bezit.

  (...)
  In een organische flow neemt steeds een andere danseres het voortouw. Als een rolmodel, die ervoor zorgt dat een ander meisje de leiding durft te nemen. Een interessant en krachtig begin met een bijna eindeloze herhaling, in een minimaal en bijna futuristisch decor vol met zilverpapier.

  (...)
  Met Role Model zetten regisseurs Nicole Beutler en Magne van den Berg met DOX een aangenaam beeld van empowerment neer, verpakt in een energieke, interessante en bij vlagen sterke performance over de vragen en onzekerheden waar (jonge) vrouwen mee te maken hebben.

  Lees meer >> 

  uit: Theaterkrant, door Ayden Dijkstra
  23 februari 2018

 • Zes sterke vrouwen, trots op wie ze zijn geworden. ****

  Ze zijn mooi, ieder op eigen wijze en misschien niet volgens de norm, maar je denkt wel: wow!

  (...)
  Een urban dansexplosie van verscheidenheid.

  (...)
  Trots zijn ze, op wie ze zijn en hoe ze hebben geknokt om er te komen. Je kleur, je sekse: breek maar eens door maatschappelijke beperkingen, daar is moed voor nodig.

  (...)
  Al met al biedt Role Model geen nieuwe, maar wel een noodzakelijke boodschap in een tijd van #metoo en zelfmanifestatie op social media, zeker voor de 12+-doelgroep waarvoor deze productie is bedoeld.

  (...)
  Heb je de moed gevat, dan kun je lekker zelf bepalen wie je bent en waarvoor je staat. Dat wordt duidelijk in een verrukkelijke catwalkfinale, waarin de zes transformeren in de krankzinnigste figuren: baboesjka, cowboygirl, Alpenmeisje, majorette, flamencokoningin. Je kunt het allemaal zijn.

  Lees meer >> 

  uit: Trouw, door Alexander Hiskemuller 
  28 februari 2018

Cast & Credits

Regie:Nicole Beutler en Magne van den Berg
Choreografie in samenwerking met de dansers:
Anne-Fay Kops, Debbie Ruijter, Deschny Rogers, Djinti Sullivan, Lucinda Wessels, Tamara Robledo Oud
Performance 2019: Debbie Ruijter, Deschny Rogers, Djinti Sullivan, Lucinda Wessels, Tamara Robledo Oud, Anne-Fay Kops / Sophia Mason
Tekst in samenwerking met de dansers / tekstcoach: Magne van den Berg
Muziek: Gary Shepherd (DJ Streamer)
Kostuums: Jessica Helbach
Scenografie en lichtontwerp: Sascha van Riel
Techniek: Arne Haijtink, Peter Goudswaard, Dion Schuddemat, Jeroen Smith
Repetitor: Anne Suurendonk
Productie op tour: Juul Spoor
Productie: DOX en Nicole Beutler Projects
Met dank aan: Hildegard Draaijer, Victor Mentink, Djahan Mazhari (kalarippayat training), Amber Vineyard (vogueing masterclass)
Fotografie campagne: Kamerich & Budlowitz-EYES2
Vormgeving campagne: No Stresz
Scenefotografie: Anja Beutler
Fotografie publiciteitsbeeld: Tatchatrin Choeychom
Teasers: Lost Projects
Trailer: Bas de Brouwer
Mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Utrecht
Acquisitie & tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi

Calendar

Previous performances

Voorstelling of activiteit Datum en tijd Zaal of locatie Gelegenheid
ROLE MODEL
Fabrik Potsdam
Potsdam / Duitsland
ROLE MODEL
Fabrik Potsdam
Potsdam / Duitsland
ROLE MODEL
Think Big! Festival
München
ROLE MODEL
Think Big! Festival
München
ROLE MODEL
SWOP Festival
Roskilde
Geannuleerd
ROLE MODEL
SWOP Festival
Roskilde
Geannuleerd
ROLE MODEL
Festival Meli'mome
Reims (FR)
ROLE MODEL
Festival Meli'mome
Reims (FR)
ROLE MODEL
Spleen Festival
Graz (AT)
ROLE MODEL
Spleen Festival
Graz (AT)
ROLE MODEL
ECI Cultuurfabriek
Roermond
ROLE MODEL
Het Parktheater Eindhoven
Eindhoven
ROLE MODEL
LUX
Nijmegen GEANNULEERD
ROLE MODEL
Schouwburg Ogterop
Meppel (NL)
ROLE MODEL
Het Klooster
Woerden
ROLE MODEL
Theater Ins Blau
Leiden
ROLE MODEL
Podium Hoge Woerd
De Meern (NL)
ROLE MODEL
Kunstlinie
Almere (NL)
ROLE MODEL
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
ROLE MODEL
De Lawai Drachten
Drachten
ROLE MODEL
Kunstmin
Dordrecht (NL)
ROLE MODEL
Stadsschouwburg de Harmonie
Leeuwarden
ROLE MODEL
Frascati
Amsterdam
ROLE MODEL
Frascati
Amsterdam
ROLE MODEL
De Groene Engel
Oss (NL)
ROLE MODEL
Theater Zuidplein
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
Zwolse Theaters
Zwolle (NL)
ROLE MODEL
Corrosia Theater
Almere (NL)
ROLE MODEL
Schouwburg Hengelo
Hengelo
ROLE MODEL
Schäxpir Festival
Linz (AT)
ROLE MODEL
Tanzhaus nrw Dusseldorf
Dusseldorf (DE)
ROLE MODEL
Tanzhaus nrw Dusseldorf
Dusseldorf (DE)
ROLE MODEL
Tanzhaus nrw Dusseldorf
Dusseldorf (DE)
ROLE MODEL
De Parade Utrecht
Utrecht (NL)
ROLE MODEL
De Parade Utrecht
Utrecht (NL)
ROLE MODEL
Nederlands Theater Festival
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Parade Utrecht
Utrecht (NL)
ROLE MODEL
De Parade Utrecht
Utrecht (NL)
ROLE MODEL
De Parade Utrecht
Utrecht (NL)
ROLE MODEL
De Parade Amsterdam
Amsterdam
ROLE MODEL
De Parade Amsterdam
Amsterdam
ROLE MODEL
De Parade Amsterdam
Amsterdam
ROLE MODEL
De Parade Amsterdam
Amsterdam
ROLE MODEL
De Parade Amsterdam
Amsterdam
ROLE MODEL
Julidans, Amsterdam
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Parade Rotterdam
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
De Parade Rotterdam
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
De Parade Rotterdam
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
De Parade Rotterdam
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
De Parade Rotterdam
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
Vondelpark Openluchttheater
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
Toneelschuur
Haarlem
ROLE MODEL
Theater Kikker
Utrecht
ROLE MODEL
Theater Kikker
Utrecht
ROLE MODEL
Tweetakt Festival
Utrecht
ROLE MODEL
Het Park
Hoorn
ROLE MODEL
Rotterdamse Schouwburg
Rotterdam (NL)
ROLE MODEL
Frascati
Amsterdam
ROLE MODEL
Frascati
Amsterdam
ROLE MODEL
Theater aan het Spui
Den Haag (NL)
ROLE MODEL
Posthuis Theater
Heerenveen (NL)
ROLE MODEL
Corrosia Theater
Almere (NL)
ROLE MODEL
De Krakeling
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Krakeling
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Krakeling
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Krakeling
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Krakeling
Amsterdam (NL)
ROLE MODEL
De Lieve Vrouw
Amersfoort
ROLE MODEL
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht
ROLE MODEL
Stadsschouwburg Utrecht
Utrecht