GINKGO

(or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole)

Na het succes van de indrukwekkende dansopera 8: METAMORPHOSIS komt Nicole Beutler met een nieuwe muzikale totaalervaring die ons confronteert met de grote veranderingen die ons te wachten staan. In GINKGO nemen we afscheid van de wereld zoals we die kennen. We dansen op de vuilnishopen van onze beschaving terwijl weemoedige muziekstukken uit ons collectieve geheugen vervormen en vervliegen.

Producer Gary Shepherd en thereminist Dorit Chrysler componeren een indringende zwanenzang. Chryslers handen beroeren onzichtbare snaren terwijl ze ons als een ceremoniemeester naar onze eigen ondergang begeleidt. Zangers van het Nederlands Kamerkoor NXT zingen hun laatste lied. Vijf dansers dansen hun laatste dans, tot slechts de gingkoboom overblijft: de Japanse notenboom die zelfs de kernexplosie in Hiroshima wist te doorstaan.

Met voorstellingen als 8: METAMORPHOSIS (2019) en DIDO DIDO (2017, i.s.m. Silbersee) bewees Beutler een meester te zijn in het vormgeven van een gezamenlijk proces van verandering, rouw, loslaten en ontlading. Ze neemt het publiek mee in een afscheidsritueel: een afgebakende tijd voor reflectie op ons bestaan te midden van een klimaatcrisis. Als we de onvermijdelijkheid van verandering onder ogen kunnen zien, ontstaat er ruimte voor nieuwe perspectieven. GINKGO (or: 56 million years ago there were palm trees on the North Pole) is de eerste voorstelling van de Rituals of Transformation trilogie. In de tweede voorstelling zien we hoe de natuur zal domineren over de ruïne van de mensheid. In het derde deel zoeken we naar een positieve utopie: een hernieuwde balans tussen natuur, dier, mens en machine.

Calendar

Voorstelling of activiteit Datum en tijd Zaal of locatie Ticketlink
GINKGO
Theater Lampegiet
Veenendaal
GINKGO
O. Festival for Opera. Music. Theatre
Rotterdam
GINKGO
O. Festival for Opera. Music. Theatre
Rotterdam

Nieuws & Verdieping

Cast & Credits

(c) Bas de Brouwer

Genre: Muziektheater, dans
Duur: ca. 75 minuten

Concept, regie, choreografie: Nicole Beutler
Performance: Dorit Chrysler, Hillary Blake Firestone, Rob Polmann, Marjolein Vogels, Felix Schellekens, zangers NKK NXT
Muziek: Gary Shepherd & Dorit Chrysler, Saint-Saëns (The Swan - Le carnaval des animaux)
Scenografie: Marloes & Wikke
Lichtontwerp: Minna Tiikainen
Kostuum: Jessica Helbach

Dramaturgie: Igor Dobričić 

Productie: Nicole Beutler Projects
Coproductie: O. Festival Rotterdam, Nederlands Kamerkoor met NKK NXT, Opera Ballet Vlaanderen, Grand Theater Groningen
Acquisitie en tourneeplanning: Theaterzaken Via Rudolphi