we live here

WE LIVE HERE 2024: On Balance

openbare lezingen

Dinsdag 9 Juli 11:00 - 13:00 Jan Martens / Woensdag 10 Juli 19:30 - 21:30 Gary Shepherd / Vrijdag 12 Juli 11:00 - 13:00 Jan Bransen

WE LIVE HERE is onze jaarlijkse zomeracademie die gewijd is aan het creëren van tijd en ruimte voor experimentatie, onderzoek en reflectie. Naarmate de zomer ten einde loopt, komen we samen om samen te werken en na te denken. Dit initiatief wordt medegeproduceerd met BAU, een ruimte voor onafhankelijke residenties van podiumkunsten en openbare evenementen.

Ons doel is het bevorderen van gemeenschap, het vestigen van nieuwe rituelen, en het onthullen van onvertelde verhalen die licht werpen op onze relatie met het ecosysteem waarin we leven. We streven ernaar ons begrip te verdiepen van de ongeziene netwerken die deze delicate balans ondersteunen.

Elk jaar bieden we een gevarieerd programma met lezingen, workshops, activiteiten en meer voor onze deelnemers.

Binnen dit programma organiseren we openbare evenementen die toegankelijk zijn voor iedereen die een glimp wil opvangen van onze zomeracademie. 

Dit jaar omvatten onze openbare evenementen:

HOW DO YOU WORK- Jan Martens
Dinsdag 9 Juli 11:00 - 13:00

Jan Martens (geboren in 1984, België) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in 2006. Sinds 2010 creëert hij zijn eigen choreografisch werk, dat zowel nationaal als internationaal lof heeft ontvangen.

Martens gelooft in het communicatieve potentieel van elk lichaam. Zijn choreografieën zijn gericht op duidelijke, directe vormen die ruimte scheppen voor tijd, observatie, emotie en reflectie. In plaats van een nieuwe bewegingstaal uit te vinden, transformeert en contextualiseert hij bestaande idiomen om nieuwe perspectieven te bieden. Elk van zijn werken streeft ernaar de dynamiek tussen publiek en performer te herdefiniëren.

I KNOW IT MIGHT SOUND CRAZY- Gary Shepherd
Woensdag 10 Juli 19:30 - 21:30

Gary Shepherd, bekend om het componeren van 99% van de muziek voor producties van Nicole Beutler gedurende bijna 25 jaar, zal zijn onderzoek bespreken voor het aankomende NB-stuk "Now We Are Earth," dat in 2024 in première gaat.

Als fervent liefhebber van geluid zal Gary zijn geloof in de fundamentele rol van geluid in het universum verkennen. Met behulp van audio- en visuele voorbeelden zal hij ingaan op onderwerpen zoals cymatica, isochrone tonen, natuurlijke stemming, dierlijke biophonie en de resonantiefrequentie van de aarde. Samen zullen we onderzoeken welke wiskundige en fysische wetten geluid en trillingen beheersen, naast Gary's inzichten in muziekperceptie en -compositie.

Sluit je aan bij ons voor een dynamische sessie van 2 uur met boeiende discussies, muziek, video's en een kijkje achter de schermen bij Gary Shepherd's unieke benadering als geluidsontwerper, componist en producent.

HUMAN - NATURE RELATIONS- prof. Jan Bransen
Vrijdag 12 Juli 11:00 - 13:00

Jan Bransen, hoogleraar Filosofie van Gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit, betoogt dat te midden van toenemende crises die de mensheid bedreigen, een cruciale reactie nodig is. In zijn boek "En nu?" pleit hij voor filosofische betrokkenheid als katalysator voor verandering. Bransen spoort ons aan om onze perspectieven te heroverwegen en betere vragen te stellen om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. Hij benadrukt de kracht van woorden als daden en nodigt lezers uit om actief deel te nemen aan filosofische discussies—luisterend, sprekend en samen evoluerend.

Bransens werk strekt zich uit buiten de academische wereld; hij heeft uitgebreid geschreven over autonomie, persoonlijke identiteit, liefde en praktische rationaliteit, met als doel een breder publiek te bereiken met zijn inzichten. Zijn benadering combineert onderwijs, filosofie en humor, wat een kritische evaluatie aanmoedigt van alledaagse aannames die verscholen liggen in taal.