NICOLE BEUTLER COLLECTION 2019

10 years - 6 dance pieces

In vier dagen tonen we zes verschillende Nicole Beutler-voorstellingen in Internationaal Theater Amsterdam en Theater Frascati. Voor de allereerste keer tonen we de Bauhaus grote-zaaltrilogie naast elkaar: 5: ECHO, 6: THE SQUARE en 7: TRIPLE MOON. Bewezen Beutler-klassiekers zoals 1: SONGS en 3: THE GARDEN mogen daarnaast natuurlijk niet ontbreken. De remake van the exact position of things (2005) is dan net in première gegaan en is in de week van Nicole Beutler Collection volop te zien.

De voorstellingen uit deze collectie zijn de visitekaartjes van Nicole en haar vaste team: componist Gary Shepherd, lichtkunstenaar Minna Tiikkainen, kostuumontwerper Jessica Helbach en dansers Marjolein Vogels, Hillary Blake Firestone en Christian Guerematchi. Per project zoekt Nicole steeds naar nieuwe samenwerkingen, maar deze harde kern gaat al jaren mee!

Nicole Beutler maakt genre-overschrijdende voorstellingen waarin dans, muziek, theater en beeldende kunst samensmelten tot unieke kunstwerken. Na tien intensieve jaren is het weer tijd voor een terugblik. Met het minifestival Nicole Beutler Collection brengen we werken samen, die in vorm en inhoud op elkaar reageren. Of de uitwerking nu een dansperformance, beeldende kunst of een popconcert is, er is een duidelijke artistieke signatuur te ontdekken die Beutler in nauwe samenwerking met haar vaste team door de jaren heen ontwikkelde. Steeds terugkerende thema’s als ‘de individuele stem’ versus ‘het collectieve lichaam’ vormen samen met een gevoel voor muzikaliteit en subtiele humor de onderliggende kracht.
 

"Beutlers kenmerkende mix van beeldende kunst, dans en performance manifesteerde zich voor het eerst in een stuk met de al net zo kenmerkende titel the exact position of things (2005), dat nu voor het eerst sinds lange tijd terugkeert met de oorspronkelijke cast. Ze vertelt dat ze zich in die periode voor het eerst realiseerde dat muziek niet alleen iets abstracts was, maar dat geluid ook een drijvende kracht kon zijn. Dat besef kwam toen ze, in verwachting van haar dochter, de eerste echo kreeg. De hartslag van een kind zien op een monitor, was één ding. Maar juist het geluid van dat hart, vol levensdrift, dát kwam binnen als een fysieke ervaring.”

Interview Nicole Beutler, door Fritz de Jong - Parool Uitmarktbijlage, 23 augustus 2019. Lees meer >>