NBCOLLECTION 2015

Vijf jaar, zes dansvoorstellingen

Nicole Beutler maakt genre-overschrijdende voorstellingen waarin dans, muziek, theater en beeldende kunst samensmelten tot unieke kunstwerken. Na vijf intensieve jaren is het hoog tijd voor een terugblik. Met het minifestival NBcollection brengen we die werken samen, die in vorm en inhoud op elkaar reageren. Of de uitwerking nu een dansperformance, beeldende kunst of een popconcert is, er is een duidelijke artistieke signatuur te ontdekken die Beutler in nauwe samenwerking met haar vaste team door de jaren heen ontwikkelde. Steeds terugkerende thema’s als ‘de individuele stem’ versus ‘het collectieve lichaam’ vormen samen met een gevoel voor muzikaliteit en subtiele humor de onderliggende kracht.

De reeks genummerde voorstellingen begint met 1: SONGS, waarin een vrouw de woorden van heldinnen uit de klassieke theaterliteratuur opnieuw tot leven brengt in de vorm van een popconcert.
In 2: DIALOGUE WITH LUCINDA bewerkt ze twee minimalistische dansstukken van Lucinda Childs en focust op het collectieve lichaam in symmetrische patronen. Haar fascinatie voor symmetrie werkt zij verder uit in 3: THE GARDEN, waarin collectieve organismen, de evolutie en het romantische verlangen naar de natuur centraal staan. Geïnspireerd door het ontstaan van de mens zet zij in 4: STILL LIFE man en vrouw tegenover elkaar in een geometrisch vormenspel op basis van cirkel, vierkant, en driehoek.

Naast haar genummerde werk zal Nicole in Frascati Theater ook twee van haar samenwerkingsprojecten tonen gemaakt met jongeren. PIECE is een muzikale dansvoorstelling, waarin twaalf jongeren zich samenvoegen tot één gemeenschap die de opstand oefent, die met één stem spreekt. In ONE ON ONE staat de partnerdans centraal: op basis van standard-­‐dansen en partnerdansen uit de jaren 60, voegen 16 jonge dansers zich in een caleidoscopisch bewegende en steeds veranderende groepscompositie.

NBcollection wordt omlijst door een randprogramma dat zich, net als het werk van Nicole, kenmerkt door een beeldend en muzikaal karakter. Tijdens de aftrap in Theater Kikker presenteert lichtontwerper Minna Tiikkainen in samenwerking met videokunstenaars Susanna Brenner en Helle Lyshøj de installatie AFTER IMAGE, waarin geen lichamen maar licht en video de hoofdrol hebben. We presenteren twee korte films: DIAMOND DANCERS van Nicole Beutler/Quirine Racké/Helena Muskens** en IN MY BOSOM van Susanna Brenner. Een foto-expositie van Anja Beutler laat de thematische overeenkomsten en artistieke signatuur in het werk van Nicole zien. Rondom de voorstellingen kun je op verschillende manieren kennis maken met de performers en medewerkers van NBprojects; zij verzorgen live muziek, er is soep met brood en ruimte voor een (na)gesprek.