GREENHOUSE/ MAMI KANG- BODY DRIFT

GEPRODUCEERD DOOR VEEM HOUSE FOR PERFORMANCE IN COPRODUCTIE MET ICK DANS AMSTERDAM

We zien een geconstrueerd figuur die de gelaagdheid van de spirituele microcosmos omvat.

Met de performance Body Drift probeert choreograaf Mami Kang een staat van continu morphen te creëren. Met droomachtige fragmenten, stem, geluid en beweging stelt dit werk dans voor als iets dat het menselijke exceptionalisme overstijgt.

In Body Drift zien we een geconstrueerd figuur die de gelaagdheid van de spirituele microcosmos omvat. Het werk weerstaat de logica die de wereld poogt te vangen en het individu reduceert tot een solide vorm. Hier bewegen tijd en ruimte zich niet lineair vooruit, maar stemmen ze eerder af op dat wat vergeten is, vervallen en nog onbekend. 

Door het onbewuste verlangen te onderzoeken, nodigt Body Drift het publiek uit om deel te nemen in een cryptische, ongrijpbare ruimte waar fictie en realiteit, verbeelding en materialiteit elkaar kruisen.

Over Mami Kang 

Mami Kang is een Koreaans-Japanse choreografe en performer, gevestigd in Amsterdam. In haar choreografieën stelt ze het experiment van de dans aan de orde met betrekking tot de materialiteit, de zintuiglijke technologie, en affect door poëtische gevoeligheid. Ze gebruikt vaak quasi-fictieve figuren om zowel destabiliserende als transformerende lichamelijke ervaringen op te roepen. Haar werk verkent de begrippen mythopoesis, anders-zijn en tegenstrijdigheid.

Kang studeerde in 2019 af aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO). Haar werk werd onlangs gepresenteerd in Amsterdam, Berlijn, Den Haag, Ljubljana en Osaka. Verder is ze regelmatig betrokken bij samenwerkingsprojecten in zowel theaters als tentoonstellingsruimtes. Ze ontvangt de 3Package Deal voor Internationale Talenten van het AFK, Amsterdams Fonds voor de Kunst voor 2020-2021. 

Calendar

Previous performances

Voorstelling of activiteit Datum en tijd Zaal of locatie Gelegenheid
GREENHOUSE/ MAMI KANG- BODY DRIFT
Frascati
Amsterdam
GREENHOUSE/ MAMI KANG- BODY DRIFT
Frascati
Amsterdam
GREENHOUSE/ MAMI KANG- BODY DRIFT
Veem House for Performance
Amsterdam
GREENHOUSE/ MAMI KANG- BODY DRIFT
Veem House for Performance
Amsterdam
Première

Cast & Credits

Mami Kang concept & performance
Anni Nöps sound mix & compositie  
Antonin Giroud-Delorme scenografie 
Vinny Jones lichtontwerp
Joëlle Laederach kostuum  
Bruno Listopad & Katerina Bakatsaki artistiek advies 
Angelo Custódio stemcoach  
Karl Choueiri sound Engineer & techniek 
Vincent van Woerkom PR-beeld 
Tim Stet fotografie 

Body Drift is een GREENHOUSE-project geproduceerd door Veem House for Performance in coproductie met ICK Dans Amsterdam.

Tracks from the piece Celyn June – sg601_003, Bénédicte – Lash, Keru Not Ever – Blue Strobe Pastiche, Ryo Murakami – B2, Noumeno – Sensorial Surrogate (Shapednoise remix), Anni Nöps – Inhibit, Gonçalo Penas – ž e n y

REVIEWS

  • VERVREEMDEND EN AANLOKKELIJK VACUÜM TUSSEN DROOM EN NACHTMERRIE

    Achterin een donkere ruimte zien we Mami Kang staan. Een klein beetje licht valt op haar lichaam. Ze maakt minimale, vloeiende bewegingen en komt langzaam naar voren gelopen. Haar bewegingen worden even hoekig en schokkend, en dan weer rustig en vloeiend. Ze gaat zitten, sluit haar ogen en het lijkt alsof ze haar brein herprogrammeert: als ze haar ogen opent, is haar blik veranderd. Ze beweegt met kwaliteit van een personage uit een videogame naar een tak die ze in de bijna lege ruimte vindt. 

    Het zorgt voor een vervreemdende ervaring waarin Kang haar lichaam presenteert als een fluïde entiteit, die niet gevangen zit in één manier van zijn. Ze transformeert constant, het ene moment glijdend over de vloer, het andere moment staccato bewegend als een speelgoed hondje, dan weer traag kruipend, en weer een ander moment met zachte en stromende armbewegingen. Het is een interessante bewegingsstudie waarin Kang het publiek van weinig houvast voorziet en veel aan de verbeelding overlaat.

    Dan daalt er vanuit de lucht een object naar beneden, dat een samensmelting lijkt van een dromenvanger, een gong en een heilig relikwie. Kang verschijnt erachter en uit haar mond klinkt voor het eerst een heldere luide klank. Het zit tussen een schreeuw en gezang in. Ze is als een sirene die ons bezweert, om hulp vraagt, of ons toezingt. Haar stemgeluid transformeert de zwarte ruimte tot een verlaten grot die haar stem tot in de oneindigheid blijft dragen. Het is een fascinerende scène, die me zowel angst inboezemt als verleidt om naar haar te blijven kijken en luisteren.

    Lees verder ...