GARDENING #3

6-17 March 2023 with Pleuni Veen, Eloy Cruz del Prado, Elisa Zuppini, Amparo González Sola

GARDENING #3

Gardening is een twee weken durende ‘broedmachine’ waarin vier dans/mime/performance artiesten de kans krijgen om nieuwe ideeën te laten sudderen en groeien. Ze krijgen een studioruimte en worden actief gecoacht door professionals uit het veld. GARDENING gaat over het planten van nieuwe zaden, het maken, ontmoeten, voeden, groeien, delen en kruisbestuiven van elkaars werelden.

GARDENING #3 gaat van start op 6 maart en eindigt met vier publieke sharings op vrijdag 17 maart. Deelnemende kunstenaars zijn Pleuni Veen, Eloy Cruz del Prado, Elisa Zuppini en Amparo González Sola. Lees hieronder meer informatie over de makers en de thema's die zij tijdens GARDENING centraal stellen. 

Belangrijke info: GARDENING begint met twee voorstellingen in BAU en gaat verder in Veem House waar we genieten van soep met brood voordat we de laatste twee voorstellingen bekijken. Houd er dus rekening mee dat dit evenement om 17.00 uur begint bij BAU (Entrepotdok 4, 1018 AD Amsterdam) en rond 20.00 uur eindigt bij Veem House (Van Diemenstraat 408-410, 1013 CR Amsterdam).

GARDENING is een GREENHOUSE project, geproduceerd door Nicole Beutler Projects en Veem House for Performance.

Makers

Over Pleuni Veen
Pleuni Veen (1994) is een mimespeler die geïntrigeerd is door de balans tussen het bepalende en onbepaalde karakter van de wereld. Ze heeft als doel een onderbreking van het dagelijkse leven te zijn. Haar werk wordt gevuld met passie voor het menselijk lichaam en wiskunde. 

"Een onderwerp dat mij intrigeert is de sensualiteit en gevoeligheid van de kwantumwereld.
Deze fascinatie gebruik ik als instrument om de flirt tussen denken, schrijven en bewegen te verkennen.

Hoe kan ik de scheiding die ik voel tussen de taal van woorden, mijn taal van beweging en de taal van het denken veranderen, bespelen, opheffen? Op welke manier is tekst iets anders dan beweging en kunnen ze elkaar beïnvloeden, veranderen of misschien verleiden? Hoe maakt de handeling van het denken deel uit van mijn werken? Hoe kan het vibrerende gevoel van het denken aanwezig zijn in de ruimte? Allemaal vragen die mijn onderzoek voeden."

Over Eloy Cruz del Prado
Eloy Cruz del Prado (1992) is een beeldend kunstenaar en performer gevestigd in Amsterdam. Hij studeerde in 2021 af met een BA in Fine Arts and Design aan het Sandberg Instituut. Hij werkt tussen de rollen van verzet en zelfredzaamheid in de ontwikkeling van intimiteit, seksualiteit, zorg en liefde. Zijn onderzoek richt zich op deze instrumenten in het creëren van niet-normatieve identiteiten die de groei van nieuwe sociale verbeeldingen en opstandigheid mogelijk maken.

"Op dit moment breng ik mijn tijd in de studio door met schrijven en experimenteren met beweging. Deze beide disciplines waarin ik niet ben opgeleid worden steeds belangrijker in mijn praktijk. In GARDENING wil ik ze elk afzonderlijk uitoefenen en ze combineren. Met een achtergrond in de beeldende kunst zou het proces ook nuttig kunnen zijn als het gaat om het speculeren over de scenografie of het formele aspect van een toekomstig stuk.

‘Good Job, Good Boy (schets IV)’ is een lopend project. Het is een nog in ontwikkeling zijnde gedachte rond intimiteit, verbeelding en klassenverschil, waarin persoonlijke jeugdherinneringen, queer-verlangen en ruraliteit worden verweven. Dit vormt een beeld dat constante op zoek is naar bevestiging. Deze zoektocht wordt hier gepresenteerd met een perspectief van arbeid als instrument binnen een kapitalistisch en dus patriarchaal kader. Het werk ontleedt het apparaat dat ideeën over zelfwaarde, identiteit of sociale binding construeert, door gebruik te maken van autofictie en herhaling."

Over Elisa Zuppini
Elisa Zuppini (1990) is een choreograaf en danser afkomstig uit Italië.  Ze studeerde af aan de SNDO School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam. Sinds 2019 is ze een van de leden van Jacuzzi, een samenwerkingsverband van Amsterdamse choreografen.

Elisa's choreografisch onderzoek draait om noties van relationele beweging en materialiteit in relatie tot het lichaam en haar affectieve dimensies. Ze is geïnteresseerd in het lichaam als een transformatieve technologie waarmee men mogelijk toegang krijgt tot nieuwe (of verloren) percepties van de werkelijkheid.

“Tijdens GARDENING blijf ik werken aan mijn huidige (dans- en choreografische) onderzoek waarin ik de relatie onderzoek tussen actuele vormen en de vorming van subjectiviteit, tussen vaste architecturen en wording. Ik zal toestanden van aanwezigheid in strikte relatie tot ruimtelijkheid onderzoeken als processen van vorming, geëxternaliseerde introversie en terugkeer van cognitie.”

Over Amparo González Sola
Amparo González Sola (1984) is choreograaf, danser, docent, onderzoeker en woont in Amsterdam. Ze heeft onlangs haar master afgerond aan de DAS Choreografie AHK. Vorig jaar ging ‘If every rock is a hole’ in première en momenteel werkt ze aan een stuk genaamd ‘The conspiracy of forms’. Haar onderzoek heeft zich ontwikkeld rond de notie van ‘wederkerigheid’ en is zeer beïnvloed door haar ervaring binnen het feministisch activisme, het voortdurende proces van contact met de kosmologie van haar voorouders en haar eigen ervaring met migratie.

“Voor GARDENING breng ik enkele choreografische werkwijzen en intuïties mee die voortkomen uit mijn huidige werk, ‘The conspiracy of forms’, om te observeren tot welke andere inzichten het kan leiden. Ik zal werken rond de gebaren van eroderen, oplossen, ontbinden, recyclen, verteren, uitdrijven..... Ik zal deze gebaren metaforisch en letterlijk benaderen. Ik neem ze als materiaal om mijn eigen lichaam, een dans die ik ken, mijn stem, een emotie, en nog een paar ideeën te onderzoeken.”

Over GREENHOUSE
GREENHOUSE  is een ontwikkelingsnetwerk geïnitieerd door  BAU Platform for Dance and Performance, Boogaerdt/VanderSchoot, Keren Levi | NeverLike, Nicole Beutler Projects en Veem House for Performance. Het netwerk streef naar een gezond ecosysteem voor dans, performance en mime in Amsterdam, zodat kunstenaars uit deze disciplines kunnen groeien en bloeien.

In GREENHOUSE bundelen we onze krachten om een ondersteunend netwerk te creëren dat nodig is om kunstenaars te laten wortelen, sudderen, groeien en bloeien binnen de artistieke omgeving van de stad. De komende vier jaar willen we nieuw werk initiëren en produceren, residenties en stages aanbieden, workshops, lezingen, zomercursussen en festivals organiseren.

GREENHOUSE draait om het delen van connecties, faciliteiten, ideeën en expertise. Samen bieden we tijd en plaats voor onverwachte ontmoetingen, verkenning en experiment.

Calendar

Previous performances

Voorstelling of activiteit Datum en tijd Zaal of locatie Gelegenheid
GARDENING #3
BAU
Amsterdam
GARDENING #3
BAU
Amsterdam