De cast van OUR HOUSE IS ON FIRE poseert met planeet Aarde.

Choreograaf Nicole Beutler maakt voorlopig alleen nog voorstellingen over het klimaat

in gesprek van Francine van der Wiel van NRC

‘Hoe leven we, kunnen we iets doen, moeten we onze grenzen niet openstellen, waar zijn we bang voor, is het juist goed als de mens zou verdwijnen? Eerlijk gezegd zijn dit soort vragen de enige reden dat ik nog zin heb om theater te maken. Omdat de inhoud zo belangrijk is, niet de vorm.”

Het is nogal een uitspraak voor iemand die bekend staat als conceptueel en vormgeoriënteerd theatermaker. Toch heeft Nicole Beutler (München, 1969) besloten alle projecten die zij de komende vier jaar presenteert te wijden aan de klimaatcrisis. Our house is on fire kan gelden als de proloog. De voorstelling werd vorig jaar gemaakt voor een Zweeds gezelschap, donderdag wordt de Nederlandse première als livestream vanuit Amsterdam gepresenteerd, met een nieuwe cast.

Het stuk bestaat uit drie delen, waarin acht dansers met hun lichaam citaten van Greta Thunberg vormen: naast de titel van de voorstelling ook ‘We can still fix this’, ‘It is up to you and me’ en ‘There is no Planet B’. Aanvankelijk lastig leesbaar door de onheilspellende, vuurrode beschermende pakken, dan steeds duidelijker door gewone kleding en tot slot zentaipakken (bodysuits die het hele lichaam, inclusief het hoofd, bedekken).

Beutler is niet de enige theatermaker die zijn of haar zorgen over het klimaat uit in een voorstelling. Maar vier jaar lang alles? Dat is wel bijzonder. Beutler werd al gegrepen door Thunbergs boodschap voor de Zweedse een internationale mediafiguur werd. In de werkruimte aan het Amsterdamse Entrepotdok wappert Beutler met een beduimeld exemplaar van de Penguin pocket No one is too small to make a difference, waarin Thunbergs toespraken zijn gebundeld.

Lees meer:

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/09/in-een-keer-bam-zou-ik-prima-vinden-a4031085?fbclid=IwAR3pWbln9_WRtRd4CdkjA3KDjCAudZ_ej__5stL1-VK0u17koZv-rs86hAg