Creatures.

8: METAMORPHOSIS genomineerd voor Zwaan

meest indrukwekkende dansproductie 2020

Voor de Zwaan, de prijs voor de meest indrukwekkende dansproductie 2020, nomineert de dansjury van de VSCD de voorstelling 8:Metamorphosis van Nicole Beutler Projects, een hallucinerende en compromisloze voorstelling waarin dans en opera een beeldrijke eenheid vormen. De onontkoombare veranderingen die de wereld te wachten staan door verschuivende machtsstructuren en een opdoemende klimaatcrisis worden aan de kaak gesteld in de twee indrukwekkende delen van 8:Metamorphosis.

Voor deze voorstelling lieten Nicole Beutler en componist Gary Shepherd zich inspireren door de wiskundige overgangen in de grafische kunst van M.C. Escher om belangrijke veranderingen te agenderen. Vertrekkend vanuit een rechte lijn zetten zeven mannen in pak zich in beweging en ontstaat een kettingreactie van dans, stem en geluid waardoor de aria ‘The Cold Song’ van Henry Purcell als hoofdthema is verweven.

Een gouden greep zijn de consequente omkeringen die Beutler toepast in 8:Metamorphosis. Er is een indrukwekkende cast van dansende zangers en zingende dansers. In de twee opeenvolgende delen wordt structuur tegenover anarchie gezet. En het publiek zit niet in de zaal maar op het toneel. De eerste onheilstijding kondigt zich voorzichtig aan als de met zijn rug naar het publiek gekeerde percussionist een dreigende proloog speelt. Later tijdens de voorstelling zal zijn drumstel helemaal uit elkaar vallen. Rookdampen stijgen op en het publiek kijkt in de weidse leegte van de theaterzaal. Hoopvol is misschien de ijsbeer die uit de witte mist opdoemt. Of is het de laatste op aarde? Zo steunt de voorstelling stevig op onuitwisbare beelden en zijn scenografie, dans en zang in 8:Metamorphosis gevat in een strakke dramaturgie. De kracht van dit indrukwekkende schouwspel schuilt in de abstractie ervan.

uit: Juryrapport VSCD Dansprijs