OVER HOOP - Collectief Walden

COPRODUCTIE met Nicole Beutler Projects

Tussen de wereld en hoe je zou willen dat die is, gaapt een enorme kloof. Diep in die kloof woont hoop. Met een rits klimaatfilosofen en activistisch denkers op zijn schouder ontdekt Thomas Lamers dat je hoop niet moet verwarren met een optimisme van “komt wel goed”. Zulke hoop is celibatair. Hoop die daarentegen zijn handen vuil maakt, is het nastreven waard. Maar dat is makkelijker gedacht dan gedaan. Want hoe is het mogelijk van de wereld te houden, als diezelfde wereld het je nogal moeilijk maakt?

OVER HOOP  door Collectief Walden (een al jaren bekende aanwezigheid op Oerol), is een theaterlezing over hoop in een eindtijd. Een korte en krachtige lezingvoorstelling die de toeschouwers meeneemt op een introspectieve reis. Filosoof en dramaturg Thomas Lamers neemt het publiek mee waar hoop en wanhoop elkaar ontmoeten te midden van de voortdurende klimaatcrisis.

In een tijd waarin de wereld wordt geconfronteerd met steeds urgenter wordende milieuproblemen, biedt Lamers een verfrissende en diepgaande kijk op de betekenis van hoop. 

Een uitnodiging om samen te reflecteren, te voelen en te handelen in de richting van een toekomst die gebaseerd is op hoop en begrip. 

Collectief Walden

Collectief Walden is een makerskern; een groep kunstenaars en denkers die willen leren gidsen in de ecologische crises. We maken theatrale, site-responsive non-fictie in de natuur of de openbare ruimte. We zijn talig en inhoudelijk, maar in het landschap van de podiumkunsten wordt de ‘ecologische niche’ die we innemen vooral bepaald door onze installatieve en architectonische beelden en (soms letterlijk) onderdompelende publiekservaringen. Naast voorstellingen maken we installaties en geven we ontmoetingsruimtes vorm. Allebei die uitingsvormen voorzien we van theatrale programma’s vol muziek, interviews, lezingen, verhalen en audiowandelingen.

Het Collectief ontleent haar naam aan het beroemde boek Walden van Henry David Thoreau. Het is een optekening van de twee jaar, twee maanden en twee dagen die de auteur in afzondering in de bossen van Massachusetts doorbracht om de essentie van leven aan den lijve te onderzoeken. Zo kwam hij tot de conclusie dat al onze primaire levensbehoeften terug te voeren zijn tot één ding: warmte.

Cast & Credits

Performance lecture: Thomas Lamers

Decor: René van Bakel en Basse Stittgen

Productie: Raïssa Pater

Met dank aan: Nicole Beutler Projects

  • Moon Saris
  • Moon Saris
  • Moon Saris
  • Moon Saris