Dansduet met geometrische sierlijkheid

uit: Sapsite, door Jur Jansen
23 december 2013

Een fantastisch mooie dansvoorstelling. 4: Still Life, een choreografie van Nicole Beutler. Een spel van objecten, lichamen, ruimte en licht. Een man en een vrouw die elkaar uitdagen, elkaar provoceren en samensmelten. Een zeer diverse dansvoorstelling die werkelijk een lust is voor het oog. Wederom een mooie ervaring in Theater Kikker.

Dansende objecten
De voorstelling begint met zes naast elkaar opgestelde panelen die samen een wand vormen. Bijna onmerkbaar schuift een van de panelen naar voren en de andere naar achter met, naar het schijnt, enige schuchterheid. Gaandeweg beginnen ook de andere panelen, gecontroleerd met de elegantie van een danser, over het podium te bewegen. Af en toe ‘bevriezen’ de panelen in een bepaalde opstelling, waarmee een stilleven tot stand komt.

Dansduet
Als de panelen uitgedanst zijn komt een vrouw het podium op. Ze is in deftige stijlvolle kleding en heeft een hoepel bij zich. Langzaam beweegt ze de hoepel rond haar lichaam met steeds grotere sierlijkere bewegingen. Later wordt ze vergezeld door een man, beide met twee hoepels. Afgewisseld bewegen ze apart, danwel synchroon met de hoepels over het podium. De hoepels gaan aan de kant en het duet begint. Ze dansen synchroon in cirkels om elkaar heen. Op de momenten waarop ze in het midden samen komen lijken ze als magneten samen te komen en lijken ze een te worden. Alles met gecontroleerde, maar sierlijke bewegingen.

Acrobatische stillevens
Dan begint het meest fascinerende deel. Beide dansers trekken hun kleding achter de schermen uit en komen in ondergoed en schoenen terug. Ze laten zich in elkaars handen vallen en vanaf dat moment begint een combinatie van dans en een serie van acrobatische stillevens van twee mensen. Perfecte coördinatie, goede fysiek en vertrouwen is voor deze kunsten vereist. De spieren staan contant strak gespannen. Pure schoonheid van aan elkaar gesmolten lichamen met het gevoel van passievolle liefde.

Geometrisch stilleven
Voor het volgende deel hebben de danser zwart-wit kleding aan. Ze dansen constant in de vorm van een vierkant afgewisseld met momenten waarop ze samen komen en in duet verder gaan. Het lijkt allemaal automatisch te gaan, ondanks de complexe bewegingen. Als afronding van de voorstelling wordt doormiddel van het schuiven met de panelen nog een wonderbaarlijke lichtvoorstelling gecreëerd die uiteindelijk leidt tot een stilleven van licht en objecten. Een mooie combinatie van dans, theater en beeldende kunst en een prachtig samenspel tussen de twee dansers. Met hier en daar een vleugje humor een zeer complete voorstelling.