Lezing 'Denker des Vaderlands' Marjan Slob

Onderdeel van WE LIVE HERE
Marjan Slob
Foto: Robert van Hall

Tijdens WE LIVE HERE komt filosoof en essayist Marjan Slob (sinds april 'Denker des Vaderlands' voor de komende twee jaar) bij ons op bezoek. Marjan wil met ons in gesprek gaan over 'affordances'. Deze lezing is open voor publiek.

'Affordances' is een concept van de Amerikaanse psycholoog James J. Gibson uit zijn theorie van de 'ecologische benadering van perceptie'. Het concept van 'affordances' helpt om na te denken over hoe dieren zich verhouden tot hun omgeving en hoe ze gebruik maken van de mogelijkheden die hun biologie biedt. Elk dier heeft een unieke biologie, zintuigen en fysieke mogelijkheden die hen in staat stellen om specifieke affordances in hun omgeving waar te nemen en erop te reageren. Een arend heeft bijvoorbeeld een scherp gezichtsvermogen en kan de mogelijkheden om prooien op grote afstand te zien, waarnemen. Het concept van 'affordances' helpt dus te begrijpen hoe dieren hun perceptuele vermogens en acties afstemmen op de omgeving waarin ze leven. 

De lezing wordt gehouden in het Engels zal plaats vinden op donderdag 13 juli tussen 11:00 en 13:00 uur in BAU (Entrepotdok 4, Amsterdam). De lezing is gratis te bezoeken. Wel graag van te voren opgeven bij justa@nicolebeutlerprojects.nl